Strona główna / O Spółce / Charakterystyka Spółki / Oświadczenie o stosowaniu ładu korporacyjnego / Rada Nadzorcza

Charakterystyka Spółki

Rada Nadzorcza KGHM Polska Miedź S.A. jest stałym organem nadzoru KGHM Polska Miedź S.A., we wszystkich dziedzinach działalności Spółki. Zgodnie ze Statutem w skład Rady Nadzorczej wchodzi 7 do 10 członków powołanych przez Walne Zgromadzenie, w tym 3 członków pochodzi z wyboru pracowników Spółki. Członkowie Rady Nadzorczej są powoływani na wspólną kadencję, która trwa trzy lata. Rada Nadzorcza działa na podstawie przepisów prawa powszechnie obowiązujących, Statutu Spółki i Regulaminu Rady Nadzorczej.

Skład Rady Nadzorczej VIII kadencji na dzień 1 stycznia 2012 roku przedstawiał się następująco:

• Jacek Kuciński – Przewodniczący
  • Marcin Dyl – Zastępca Przewodniczącego
  • Marek Panfil – Sekretarz
  • Franciszek Adamczyk
  • Arkadiusz Kawecki
  • Jan Rymarczyk
  • Marzenna Weresa

oraz wybrani przez pracowników Spółki:

• Lech Jaroń
  • Maciej Łaganowski
  • Paweł Markowski

W ciągu roku 2012 zaszły następujące zmiany w składzie Rady Nadzorczej:

19 stycznia 2012 roku Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło uchwały o:

• odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej: Franciszka Adamczyka, Marcina Dyla, Arkadiusza Kaweckiego, Jana Rymarczyka i Marzenny Weresy;
  • powołaniu w skład Rady Nadzorczej: Aleksandry Magaczewskiej, Krzysztofa Kaczmarczyka, Mariusza Kolwasa, Roberta Oliwy i Jacka Poświaty.

13 lutego 2012 roku Rada Nadzorcza wybrała na funkcję Zastępcy Przewodniczącego – Marka Panfila, a na Sekretarza – Mariusza Kolwasa.

17 kwietnia 2012 roku z funkcji Zastępcy Przewodniczącego Rady Nadzorczej zrezygnował Marek Panfil. Rada Nadzorcza wybrała na funkcję Zastępcy Przewodniczącego Aleksandrę Magaczewską.

24 kwietnia 2012 roku Mariusz Kolwas złożył rezygnację z członkostwa w Radzie Nadzorczej.

25 kwietnia 2012 roku Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło uchwały o:

• odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej: Jacka Kucińskiego i Marka Panfila;
  • powołaniu w skład Rady Nadzorczej: Pawła Białka, Dariusza Krawczyka, Ireneusza Piecucha.

21 maja 2012 roku Rada Nadzorcza dokonała wyboru na funkcje:

• Przewodniczącej – Aleksandry Magaczewskiej
  • Zastępcy Przewodniczącej – Krzysztofa Kaczmarczyka
  • Sekretarza – Dariusza Krawczyka

28 czerwca 2012 roku, Zwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło uchwały o odwołaniu ze składu Rady Nadzorczej: Lecha Jaronia, Macieja Łaganowskiego, Pawła Markowskiego, w związku z wnioskiem pracowników Spółki w sprawie odwołania członków Rady Nadzorczej wybieranych przez pracowników Spółki oraz wynikami głosowania nad tym wnioskiem.

3 lipca 2012 roku Robert Oliwa złożył rezygnację z funkcji członka Rady Nadzorczej ze skutkiem na dzień odbycia Walnego Zgromadzenia KGHM Polska Miedź S.A., którego przedmiotem będzie kwestia zmian w składzie Rady Nadzorczej.

3 września 2012 roku Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło decyzję o powołaniu w skład Rady Nadzorczej Krzysztofa Opawskiego.

21 listopada 2012 roku, Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie podjęło decyzję o powołaniu w skład Rady Nadzorczej Bogusława Szarka, wybranego przez pracowników KGHM Polska Miedź S.A.

Po powyższych zmianach, skład Rady Nadzorczej VIII kadencji na dzień 31 grudnia 2012 roku przedstawiał się następująco:

• Aleksandra Magaczewska – Przewodnicząca
  • Krzysztof Kaczmarczyk – Zastępca Przewodniczącej
  • Dariusz Krawczyk – Sekretarz
  • Paweł Białek
  • Ireneusz Piecuch
  • Krzysztof Opawski
  • Jacek Poświata

oraz wybrany przez pracowników Spółki:

• Bogusław Szarek

Krzysztof Kaczmarczyk, Dariusz Krawczyk, Krzysztof Opawski i Jacek Poświata złożyli oświadczenia o spełnianiu kryterium niezależności określonej w zasadzie III.6 „Dobrych Praktyk Spółek Notowanych na GPW”.